چمبر و تیغه دکتر بلید چیست؟
نام "تیغه های دکتر بلید" را خصوصاً در صنعت چاپ بسیار شنیده ایم. سیستم چمبر و تیغه دکتر بلید بخش جدایی ناپذیر چاپ تجاری با کیفیت بالا می باشد. در این مقاله قصد داریم توضیحاتی مختصر پیرامون مشخصات، مکانیزم و نحوه عملکرد این سیستم در دستگاه های چاپ ارائه کنیم.
سیستم چمیر و تیغه دکتر بلید بخشی جدایی ناپذیر از چاپ تجاری با کیفیت بالا می باشد. هرچند روش های بسیاری برای چاپ وجود دارد، اما تنها در دو روش غالب چاپ - یعنی فلکسو و هلیوگراور – تیغه دکتر بلید مورد استفاده قرار می گیرد. اساس کار مجموعه به این صورت است که تیغه ها تحت زاویه بخصوصی بر روی لبه های طرفین چمبر قرار گرفته و دو سوی چمبر نیز بوسیله اسفنج آب بندی می شود. سیلندر آنیلوکس، رنگ را از طریق سیلندر مرکب دریافت کرده و پس از عبور از تیغه ها، لایه ای نازک از رنگ را به سیلندر کلیشه منتقل می کند. در صورت انتخاب صحیح زاویه قرارگیری تیغه نسبت به سیلندر، تمامی رنگ اضافی از روی آن پاک شده و به چمبر بازگردانده می شود. این خود موجب کاهش قابل توجه رنگ مصرفی در هر واحد چاپ و همچنین افزایش کیفیت چاپ (بدلیل حذف انباشتگی رنگ پیرامون کلیشه) می شود
جنس تیغه های دکتر بلید غالباً از آلیاژهای فولاد-کربن بوده و این موجب می گردد که علی رغم تماس دائمی با سیلندر آنیلوکس، اصطهلاک و خوردگی کمی بر روی آن ایجاد کند، که این مهم ترین مزیت تیغههای دکتر بلید محسوب می شود. تیغه های دکتر بلید در طیف گسترده ای از اندازه ها و اشکال تولید می شوند. ضخامت تیغه های فولادی بسته به نوع کاربرد، بین 100 تا 250 میکرومتر متغیر است. همچنین شکل نوک تیغه ها نیز انواع مختلفی دارد. در چاپ فلکسو و هلیوگراور از شکل "نوک برگ" استفاده می شود.